Hent PRINTVENLIG version

Jesper Pandorff

Side 2 af 3


Cand. jur. & økonom

 

LUNGETRANSPLANTATION - ved Jesper Pandorff (november 2008 - revideret juli måned 2023)       Http:  www.jp-dltx.dk

 

De 2 "rigtige" lunger til Jesper (organdonation NYTTER - lungetransplantation VIRKER)................ 17 år - "NO TIME TO DIE"

Vi gjorde det muligt; men SAMMEN (1 gang "DLTX" samt 8 gange "LA 0" og 1 gang "LA 0").

 

Der var engang... Jeg - Jesper Sejer Pandorff (klik for CV) (født 1956) - gennemgik en meget vellykket dobbeltsidig lungetransplantation som sekventiel singlelunge på Rigshospitalet i juli måned 2006. Diagnose: Livstruende svær sarkoidose og PPH (pulmonal hypertension) i begge lunger. Efter operationen udviser jeg fortsat INGEN former for afstødning eller tegn på infektion.

 

"Det handler om at holde sig i gang og gøre noget selv. Om man så skal gøre den samme ting 1, 2 eller mange gange. Man må IKKE give op - heller ikke mellem ørerne". Det er sådan jeg forklarer, hvordan jeg holdt fast i håbet i de 1½ år, hvor jeg var bundet til en iltslange og til sidst en lungemotor; mens jeg ventede på de 2 donorlunger. Vægten var 59 kg. "Jeg var helt afklaret med, hvad der ventede mig og ikke bange. Rent mentalt var og er jeg ekstrem godt rustet til livet og fremtiden".

 

Jeg er vokset op i Nordsjælland. Jeg blev uddannet som cand. jur. og økonom i 1983 - efterfulgt af ophold ved Den Kongelige Livgarde - for derefter at arbejde som både erhvervsrådgiver og censor samt bestyrelsesmedlem ved den finansielle verden i Danmark og udlandet i mere end 40 år - men næsten aldrig have en sygedag. Jeg har ALTID holdt mig i god form, som ung ved gymnastik og skydning og senere med terrænløb gennem mere end 30 år samt svømning, faldskærmsudspring og skiløb.

 

I 1994 flyttede jeg fra udlandet til Silkeborg og følte pludselig en voldsom træthed. "Jeg løb fortsat 8 kilometer på under ½ time, så jeg forventede ikke, at det er noget alvorligt". Jeg havde ikke tidligere haft sygdomme af betydning eller fået medicin.

 

Jeg gennemgik nogle undersøgelser på Silkeborg Sygehus og fik stillet diagnosen: Sarkoidose i begge lunger. Idet sygdommen oftest brænder ud af sig selv, blev jeg udskrevet og tog det næste halve år en mindre dosis medicin. Men allerede 2 dage efter udskrivningen var trætheden væk, og jeg kunne løbe igen. Jeg havde det godt samt arbejdede og nød privatlivet meget.

 

10 år senere - sommeren 2004 - blev jeg mere og mere forpustet og tabte mig. Sarkoidosen var blusset på igen og denne gang med en så svær pulmonal hypertension, at jeg ikke kunne ilte blodet nok. I december måned blev jeg så indlagt på Silkeborg Sygehus og blev oplyst om - efter 2 dage - at min eneste redning var en dobbelt lungetransplantation. Jeg fik derefter tilført ilt 24 timer i døgnet. "Det var der, det gik op for mig, at det faktisk var mit eget liv, det hele nu skulle handle om fremover".

 

3 måneder senere kom jeg til Århus Kommunehospital for at gennemgå en omfattende udredning til en lungetransplantation. Jeg påbegyndte nu også medicinsk behandling. Resultatet af udredningen var positiv, og Rigshospitalet sagde derefter ja til, at jeg kunne komme på ventelisten i juli måned 2005 til en lungetransplantation. Derefter 24 timer mobilkontakt i døgnet!

 

1 år senere - juni måned 2006 - var jeg blevet så svag, at den højre lunge punkterede, og jeg blev akut indlagt på intensivafdelingen på Regionshospitalet Silkeborg for blot 2 dage senere at blive overført til Skejby Sygehus. "De kæmpede for mit liv i 2 uger og kunne derefter ikke gøre mere for mig". Rigshospitalet fik beskeden, og 2 dage senere blev jeg så vækket på Skejby Sygehus med den enestående besked: "Vi har 2 lunger til dig". Derefter gik det hele som planlagt og meget roligt. 10 timer senere lå jeg på operationsbordet ("Alt i alt i dårlig stand"). 9 timer lang operation. Dagen efter vågnede jeg og trak vejret med mine 2 "nye" lunger. Derefter intensivafdeling (3 dage) og isolationsstue (3 dage) samt omfattende medicinsk behandling og udskrivning efter i alt kun 3 uger. Overlægen sagde efter 3 måneder: "Vi kan ikke måle, at du er transplanteret".

 

Tiden efter transplantationen er afgørende for, om kroppen accepterer eller afstøder de nye organer. Jeg har været til de planlagte 8 kontrolundersøgelser på 2 år med det samme resultat hver gang: INGEN afstødning (8 gange "LA 0"). Overlægen siger: "Det er et utroligt positivt forløb" og "Du er en af de mest vellykkede ud af de nu over 900 lungetransplantationer i Danmark".

 

Jeg har fået af vide (samtlige vævstyper i lungerne er UFORENELIGE): Jeg er den ENE patient, hvor det er lykkedes for alvor. "Lungerne passer optimalt til min krop, og jeg har fået en helt enestående chance for en forlængelse af mit liv". "Men jeg ved, at det også skyldes min tidligere livsførelse og rigtige gode fysiske form - før jeg blev syg - samt at jeg hele tiden har holdt mig igang sammenholdt med mit eget livssyn". Afgørende for mig var og er: Indtagelse af dagsdosis som 12 vitaminer og 10 mineraler gennem 50 år ( klik for DAGSDOSIS ), god kost og søvn til kroppen samt høj hygiejne og i dag "lidt" medicin til tiden!

 

I dag fungerer mine lunger, som om jeg aldrig har været syg (måltal juli måned 2023: SpO2 = 99 og PEF = 450 samt FEV
1 = 3,8 og FVC = 4,9). Jeg må gå og cykle samt løbe; men fik i foråret 2008 mit livs første løbeskade - en sprængt akillessene.

 

Arbejdet kom igen kun 4 måneder efter operationen også som ekstern aftagercensor i virksomhedsforståelse ved ASB, Handelshøjskolen, Århus Universitet - men alene på deltid. "I dag er det mig som bestemmer over mit arbejde". Livet skal bruges på den gode måde - mens jeg har det - og det hver dag, idet: "Den indre glæde ved livet er det største på jorden...".

 

© Jesper Sejer Pandorff * 1956 * 2006 - Danmark (januar 2023)